Tag hul på snakken

Du kan være med til at styrke unges demokratiske, kritiske og sociale evner. Det kan bidrage til at skabe modstandskraft over for fx ekstremisme.

Gode råd til at tage hul på snakken

Vis alle

Vis interesse for den unges virkelighed

Anerkend betydningen af det digitale liv. Sociale medier er en vigtig del af mange unges sociale fællesskab. 

Når man viser interesse for og engagerer sig i unges online-liv, kan det skabe tillid og mulighed for en løbende dialog om online-mediers muligheder og udfordringer.

Oplever de unge derimod at føle sig overvåget, mister de måske lysten til at tale om deres oplevelser. 

Vær ikke bange for at tage snakken

Man behøver ikke at være ekspert for at tale med unge om deres trivsel. Det vigtigste er at vise, at du er interesseret i den unges oplevelser og perspektiver.

Ved at tage snakken med de unge, kan du være med til at styrke deres kritiske sans over for det indhold, de møder på nettet. Det kan hjælpe dem med at sortere i de mange informationer og budskaber.

Mange unge savner en interesse fra voksne omkring det, de oplever online. Gør det derfor til en vane at tale om, hvad der sker online i den unges liv.

Spørg ind til den unges sociale liv på nettet, ligesom du spørger ind til, hvordan det er gået i skolen eller til fritidsaktiviteten.

Vær nysgerrig og kritisk – uden at være fordømmende

Stil nysgerrige spørgsmål til den unges interesser og holdninger – så bliver du selv klogere på, hvad der motiverer den unge, og du viser samtidig, at du er interesseret.

Giv udtryk for, at du gerne vil lytte og forstå, hvad der optager den unge. Spørg ind og lyt, så den unge får plads i samtalen.

Brug gerne åbne spørgsmål, der kan skabe refleksion hos den unge. 

Eksempler på gode spørgsmål, der hjælper snakken på vej

Hvad bruger du tid på, når du er online?

Hvorfor er disse medier vigtige for dig?

Hvordan bruger du mediet/medierne?

Må jeg se med, eller kan du give mig et eksempel?

Bruger dine venner samme medie/medier?

Har du mødt nye venner på mediet/medierne?

Hvad er der sket på dine online-medier i dag?

Lær i fællesskab med andre

Vis alle

Workshops for forældre

Som forælder kan det være svært at håndtere børns online-liv og at sætte grænser for det. Det kan fx være svært at følge med i, hvem ens barn har kontakt til eller bliver introduceret til.

Det kan du blive klogere på ved at deltage i en af C:NTACTs workshops, som indeholder videoer, dialog, forumteater og personlige fortællinger fra unge. Til workshoppen kan du og andre forældre reflektere over, hvordan nettet påvirker jeres børn, og I får inspiration til samtalen med jeres børn om livet online.

Det er gratis at deltage.

Klik her for at finde en forestilling på C:NTACTs hjemmeside.

Workshops for elever

Hvis du er skolelærer, kan du booke en workshop til dine elever med fokus på at øge børn og unges forståelse af ​​medborgerskab, fællesskaber, online propaganda og manipulation.

Tilbuddene bliver tilgængelige via Åben Skole-portalen inden længe.

Kontakt os, hvis du har spørgsmål om vores tilbud for skoleelever.

For ansatte i Københavns Kommune

Vis alle

Book et oplæg

Skolelærere, klubmedarbejdere, gadeplansmedarbejdere og medarbejdere i psykiatrien er eksempler på fagpersoner, som kan spille en stor rolle i at styrke unges kritiske sans i mødet med verden.

Det er samtidig fagpersoner, som ofte vil være de første til at bemærke adfærdsændringer og tegn på, at nogen kan være på vej ud i ekstremisme. Men hvad skal man være opmærksom på, hvad kan man selv gøre, og hvornår er der behov for andre fagligheder?

Det kan du og dine kolleger blive klogere på ved at booke et oplæg om Københavns Kommunes indsats for at forebygge ekstremisme.

Vi skræddersyr webinarer og tilpasser vores oplæg efter jeres behov eller aktuelle udviklinger i samfundet, som kan have en betydning i forhold til unge menneskers sårbarhed i forhold til ekstremisme. Disse oplæg udbydes via KK plan2learn og er forbeholdt ansatte i Københavns Kommune.

Kontakt os for at høre mere eller for at booke et oplæg.